STOL ry uusii tutkintojärjestelmänsä vuoden 2021 alusta

11.9.2020

TIEDOTE SUOMEN TANSSINOPETTAJAIN LIITTO STOL RY:N TUTKINTOUUDISTUKSESTA

STOL ry:n kevätkokous hyväksyi 15.8.2020 tutkintouudistustyöryhmän laatimat uudet tutkintovaatimukset. Työryhmän vetäjänä on toiminut Liisa Kontturi-Paasikko ja mukana ovat olleet: Maria ja Pasi Laurén (argentiinalainen tango), Pirjo ja Tommi Koivula (swinglajit), Matias Löyttyniemi (salsa ja muut lattarit), Ulpu Jarva ja Antti Törmänen (seuratanssi) sekä liiton tanssiurheilu- ja seuratanssijaoksen vetäjät Jurijs Trosenko ja Jyrki Keisala. 

Tutkintouudistuksen tavoitteena on ollut:
- mahdollistaa jäsenelle tehdä tutkinto oman erikoisosaamisensa pohjalta 
- laajentaa liiton osaamista saamalla mukaan koko paritanssin kenttä 
       (salsa ja muut lattarit, argentiinalainen tango, swinglajit). 
- tuoda selkeä ja motivoiva jatkokouluttautumisen mahdollisuus liiton jäsenistölle. 

Tämän hetkisen tutkintojen tutkintovaatimukset löytyvät tästä: https://www.stol-ry.fi/stol-ry/jasenyys-ja-tutkinnot/

UUSI TUTKINTO / voimassa 1.1.2021 alkaen

Uudessa tutkintojärjestelmässä hakija voi itse määritellä tutkittavat lajit ja niiden laajuuden. 

Laajuuksia on kolme: Assistentti, tanssinopettaja ja diplomitanssinopettaja. Tutkinnon suorittaminen perustuu riittävän opetustaidon osoittamiseen työryhmälle lähetetyllä videolla, vähintään alimman hyväksytyn laajuuden saavuttamiseen tutkinnossa riittävässä määrässä tanssilajeja. 

Uusi tutkintojärjestelmä mahdollistaa myös etenemisen tutkintotasolta toiselle: assistenttitason suorittanut voi halutessaan hankkia lisää osaamista suorittamalla tanssinopettajatason tutkinnon haluamistaan lajeista ja edetä sen jälkeen diplomitanssinopettajatutkintoon. 

Mikäli osaaminen on vahvaa jo jäsenyyttä haettaessa, voi hakea suoraan tanssinopettajan tai diplomitanssinopettajan laajuutta, joista jälkimmäisen laajuuden voi suorittaa, mutta diplomitanssinopettajatodistuksen saaminen edellyttää myös näyttöä opetuskokemuksesta. 

Kunkin lajin voi suorittaa maksimissaan laajuudella 5, kaikki tutkintovaatimuksissa listatut lajit ovat samanarvoisia. 
- Assistentti: laajuus yhteensä 8, päälajien määrä vähintään 1 / päälajin arvosana vähintään 2. 
- Tanssinopettaja: laajuus vähintään 15, päälajien määrä vähintään 3 / päälajien arvosana vähintään 3. 
- Diplomitanssinopettaja: laajuus vähintään 22 / päälajien määrä vähintään 4 / päälajien arvosana vähintään 4. 

Tutkintotyöryhmän tämän hetkinen näkemys lajeista on seuraava:

Vakioidut lajit: valssi, tango, foxtrot, wieninvalssi, quickstep, samba, cha cha, rumba, paso doble ja jive

Vapaasti vietävät lajit: argentiinalainen tango, argentiinalainen valssi, bachata, balboa, boogie woogie, bugg, carolina shag, cha cha, cha cha cuban style, collegiate shag, foksi, fusku, hidas foksi, hidas valssi, humppa, jenkka / sottiisi, jive, kizomba, lindy hop, masurkka, milonga, night club two step, polkka, rockabilly, rumba-bolero, salsa cros- body style, salsa cuban style, samba, tango, urban kiz, valssi, west coast swing. 

Tutkintouudistus astuu voimaan 1.1.2021 ollen käytössä rinnakkain tämän hetkisen tutkintojärjestelmän kanssa koko vuoden 2021. Mikäli hakija jättää jäsenhakemuksen liiton järjestelmän mukaan 31.12.2020 mennessä, hän voi suorittaa joko vanhan tai uuden järjestelmän mukaisen tutkinnon. Tämä tulee ilmoittaa hakemusta jätettäessä, jotta hallitus osaa ottaa asian huomioon tutkijaa/tutkijoita  valitessaan. Vuoden 2021 alun jälkeen tulevat koejäsenet suorittavat tutkinnon uuden tutkintojärjestelmän mukaisesti. 

TUTKIJAT 1.1.2021 ALKAEN

Tutkintouudistuksen myötä muuttuu myös se, ketkä voivat ottaa vastaan liiton tutkintoa. Tutkijan tehtävä on luottamustoimi ja tutkijat sitoutuvat olemaan aktiivisesti mukana kehittämässä tutkintojärjestelmää ja siihen liittyviä asioita.  

Uuden tutkintojärjestelmän myötä tutkijan tehtävää haetaan portfoliolla tai kirjallisella hakemuksella, josta käy ilmi tanssi- ja koulutustausta, työkokemus tanssinkentällä ja muut asiat, jotka puoltavat tutkijan arvon myöntämistä. Lisäksi hakemuksesta tulee käydä ilmi, minkä lajien tutkintoja tutkija on valmis ottamaan vastaan. 

Uuden tutkintojärjestelmän mukaisia tutkintoja voivat ottaa vastaan vain ne tutkijat, jotka ovat toimittaneet portfolion hallitukselle ja tulleet valituksi tutkijoiksi syksyn 2020 syyskokouksessa. 

Uudistettavien sääntöjen mukaisesti syyskokous vahvistaa tutkijat yhdeksi vuodeksi kerrallaan. 

Vuoden 2021 ajan liiton tämän hetkisten tutkijoiden arvo säilyy tämän hetkisten sääntöjen edellyttämällä tavalla ja nämä tutkijat voivat ottaa vuoden 2021 ajan vastaan tämän hetkisen tutkintojärjestelmän mukaisia taso 1 ja taso 2 tutkintoja. 

Mikäli koet omaavasi osaamista toimia Suomen Tanssinopettajain liitto Stol ry:n tutkijana ja olet halukas toimimaan uuden tutkintovaatimuksen mukaisten tutkintojen vastaanottajana vuonna 2021, lähetä CV, portfolio tai kirjallinen hakemus liiton hallitukselle 15.10.2020 mennessä. Hallitus käsittelee hakemukset ja esittää vuoden 2021 tutkijat valittavaksi liiton syyskokoukselle. 

Lisätietoja:
Liisa Kontturi-Paasikko, liisa@tanssintahti.com, 050-4431011